Musica sacra v Nitre sa ponesie v duchu cyrilometodských osláv

17.05.2013 Nitra

Nitra 16. mája (TASR) – V duchu osláv 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie sa ponesie tohtoročný festival sakrálnej hudby Musica sacra v Nitre. Začne sa v nedeľu 9. júna v piaristickom Kostole sv. Ladislava a až do 30. júna budú znieť tóny duchovnej hudby každú nedeľu a vo štvrtok. Záštitu nad 23. ročníkom medzinárodného festivalu prevzali primátor Nitry Jozef Dvonč a nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, informovala Ľudmila Bratová z nitrianskeho mestského úradu.

Na otváracom koncerte v podaní Štátneho komorného orchestra Žilina, Speváckeho zboru mesta Bratislavy, sólistov Michaely Kuštekovej (soprán), Radoslavy Mičovej (mezzosoprán), Jozefa Gráfa (tenor), Ľubomíra Popika (barytón) a pod dirigentskou taktovkou Ladislava Holáska zaznie výber z Omše G dur Franza Schuberta a jedinečná Missa Sti Cyrilli et Methodii (Cyrilo-metodská omša) Michaela Haydna.

Populárny SPIRITUÁL KVINTET z Prahy, ktorý pôsobí na hudobnej scéne už vyše 50 rokov, uvedie vo štvrtok 13. júna spirituály, gospely a historické piesne. Nedeľa 16. júna bude patriť gréckokatolíckemu katedrálnemu miešanému speváckemu zboru KYRILLOMETHODEON a dielam klasikov sakrálnej hudby východného obradu. Maďarsko – slovenské komorné zoskupenie AD LIBITUM okrem barokového programu predstaví 20. júna aj diela súčasných autorov, chválospev M. Nováka Ďakujeme vám – Solúnski bratia a malú kantátu pre soprán, husle, violončelo, klarinet a klavír Ľuboša Bernátha Proglas – pravda slova.

Koncertu Gottes Stadt (Božie mesto) českého dámskeho barokového komorného súboru ENSEMBLE FIORELLO s hosťom Jakubom Kydlíčkom (barokový hoboj) bude patriť nedeľa 23. júna. Súbor bude interpretovať starú hudbu na dobových nástrojoch alebo ich kópiách. Concilium Musicum Wien z Rakúska predstaví na koncerte 27. júna v programe Struny a píšťaly huslistu Christopha Angerera a organistu Petra Frisée.

Záverečný koncert v nedeľu 30. júna bude patriť Dámskemu komornému orchestru pod dirigentskou taktovkou Eleny Šarayovej-Kováčovej, sólistom Miriam Garajovej (soprán), Jánovi Vaculíkovi (tenor) a Jozefovi Podhoranskému (violončelo) a poslucháčsky veľmi pútavému programu zostavenému z diel Vivaldiho, Stradellu, Mozarta či Galuppiho.
 

Vyberte región